Om Statsautoriserede Fodterapeuter
Dine fødder skal bære rundt på din krop, lige fra den dag du tager dine første skridt. Det er en belastning, som faktisk er større end de fleste går rundt og tror. Det er vigtigt, at du passer dine fødder hver eneste dag. Gør du det, er der en bedre mulighed for, at dine fødder nok skal bære dig rundt resten af livet. DIN GARANTI FOR EN PROFESSIONEL BEHANDLING
Statsaut. fodterapeuter med ydernummer
Susanne Birch
Anja Juul
Anne Torpegaard
Mette Schneider-Christensen
Lars Møller Andersen
Stina Larfort
Frederik Hjortkjær.
Almindelig fodbehandling
Fodbehandlinger forebygger fodproblemer ved at forhindre dem i at opstå eller tage dem i opløbet.
Hud- og negleproblemer, der beskæres professionelt, er fx længere tid om at blive gendannet, end hvis det er fjernet ved hjælp af andre metoder.
Behandling af vorter og ligtorne hos fodterapeuten vil ligeledes forhindre, at patienten fejlbehandler sig selv med vortemidler og ligtorneplastre med risiko for at ætse huden omkring hudproblemet.
Indlæg er med til at forebygge, at fejlstillinger i fødderne forplanter sig til smerter i andre dele af kroppen. Fodterapeuten spiller også en væsentlig rolle i opdagelsen af andre sygdomme, fordi fødderne kan vise tegn på sygdomme. Derfor er fodterapeuter ofte i tværfaglig interaktion med andre sundhedsprofessionelle. I nogle kommuner agerer fodterapeuter faglige sparringspartnere i forbindelse med borgernes behov for fodterapi.
Første skridt i en fodbehandling er en klinisk undersøgelse af foden, hvor fodterapeuten etablerer et billede af fodens hud- og negleproblemer, funktionsniveau, eventuelle fejlstillinger og patienten sygehistorie. Det indebærer en fodanalyse og en dialog om fodsmerter eller smerter i resten af kroppen. Alt noteres i journalen.
Hvis patienten har smerter, kan fodterapeuten anbefale en forundersøgelse til indlæg, som indebærer en dynamisk ganganalyse, hvor patientens gangfunktion vurderes ud fra et biomekanisk perspektiv.
Hudproblemer såsom hård hud, hælrevner og ligtorne beskæres med stor præcision med en skalpel eller en elektrisk beskærer. Samtidig undersøger fodterapeuten den bagvedliggende årsag til problemer, da de skal forebygges for ikke at genopstå. Det sker blandt andet ved at vejlede patienten i valg af mere fodvenligt fodtøj, brug af aflastende indlæg og bedre fodpleje.
Negleproblemer behandles ved at slibe, klippe og rense neglene i falsene. Behandlingen sluttes af med fodcreme, der bevarer hudens fugtighed og forebygger hård hud.
En fodbehandling tager cirka 45 minutter og i den tid kan fodterapeuten have en god dialog med patienten, om fødder, smerter, sygdomme og daglige rutiner. Tiden bruger fodterapeuten også til at vejlede patienten i, hvordan fødderne skal plejes dagligt, hvad patienten skal holde øje med og hvilke sko, som kan forbedre patientens fodsundhed.
Patienten vejledes også i henhold til sygdomsrelaterede fodproblemer såsom diabetes, gigt eller psoriasis som kræver en særlig form for opmærksomhed og pleje. Ødemer, nedsat kredsløb eller betændelsestilstande er fx også faktorer, der påvirker fødderne negativt. Kompressionsstrømper, gode råd, indlæg og laserterapi er nogle af de redskaber, fodterapeuten behandler med.
Endelig kan fodterapeuten udstyre patienten med fodøvelser, som kan gøre fødderne mere smidige, afhjælpe fodsmerter, hvilket kan være et supplement til indlæg.
Indlægssåler
Indlæg
Sport og motion er fascinerende, men desværre bringer sporten også mange skader og lidelser med sig fra ben og ryg. Det er ofte ”fejl” i bygningen af fødder eller underben, der medfører gener som overbelastning af muskler sener og led. Mange af disse problemer kan du forebygge og ændre på, ved hjælp af korrekt individuelt fremstillede indlæg samt en god vejledning omkring udstrækning af muskel og sener.
Ondt i bevægeapparatet
Er du en af de mange, der oplever smerter i knæene når du går eller løber, kan det være et tegn på, at du måske har en fejlstilling i dine fødder. Ofte kan smerter i knæ, hofte, lænd eller ryg nemlig stamme fra et problem i dine fødder. Fejl af denne type kan oftest afhjælpes med et individuelt fremstillet indlæg. Er du platfodet, har en høj vrist eller en nedsunken forfod vil et indlæg også kunne hjælpe dig.
Indlæg kan fremstilles på mange måder og med mange formål.
Inden du får fremstillet et indlæg, er det meget vigtigt, at din fodterapeut har de rigtige information om, hvilke lidelser, sygdomme og gener som du måtte have. Når informationerne sammenholdes med en grundig undersøgelse af dig og dine fødder, er der basis for at kunne fremstille et par gode funktionelle indlæg til dig.
Pas på med sår
Har du sår, er det vigtigt at få aflastet foden korrekt så såret kan hele. Indlægget skal også efter helingen fortsætte med at aflaste foden, så der forebygges for nye sår. Det kan medføre, at indlægget skal bygges om eller udbygges i takt med at såret heler op. Har du gigt er det meget væsentligt, at de ændringer der uvilkårligt vil komme i foden på grund af gigten følges tæt, så indlægget kan blive tilpasset til ændringerne.
Der findes i dag en del såkaldte indlæg, der er færdigt fremstillede. De udleveres over disken af personer, der ofte ikke har en uddannelse inden for området. Du har altså ingen garanti for, at de har den nødvendige viden for at kunne fremstille dig det indlæg, som dine fødder og din krop har brug for.
Passer dit fodtøj?
Hvis du har fået fremstillet et indlæg hos din fodterapeut, er det vigtigt, at skoene passer til dine fødder. Du skal være opmærksom på, at dit indlæg måske ikke passer til alle dine sko, så det kan være, at det er nødvendigt med flere indlæg eller en anden type sko. Det kan din fodterapeut også hjælpe dig med at finde ud af. Husk altid at det er skoene, der skal passe til dine fødder og ikke omvendt – også selvom du ikke har brug for indlæg.
Neglebøjler
Nedgroede negle kan behandles med en bøjle, som fodterapeuten fremstiller specielt til dine negle.
Har du nedgroede negle, kan smerten lindres ved at sætte en såkaldt neglebøjle på den eller de negle, der volder problemer. Neglen vil langtsomt blive rettet op af bøjlen.
Du kan læse meget mere om negle og negleproblemer under Fodproblemer/Negle
Fodstatus for diabetikere
Diabetikere skal være særligt opmærksomme på deres fødder på grund af øget risiko for en række senkomplikationer. Hvis disse ikke forebygges og behandles effektivt, risikerer man alvorlige lidelser som fodsår og amputationer.
Fodstatus er en meget grundig undersøgelse, der består af en række delundersøgelser, som alle er med til at belyse diabetikerens fodsundhed og giver status på en række risikofaktorer.
Fodterapeuten foretager en række tests og undersøgelser. Blandt andet undersøges nogle af de sanser, der er vigtige for fødderne; bl.a. føle- og vibrationssansen. Fodterapeuten kigger også efter forandringer i hud, neglenes tilstand ligesom der undersøges for mobilitet og kredsløbsforstyrrelser. Endelig foretages en grundig undersøgelse af, om diabetikeren har fejlstillinger i fødderne. Dette er særligt vigtigt, da ubehandlede fejlstillinger kan være med til at fremprovokere fodsår.
En vigtig del af fodstatus er at give vejleding til patienten i forhold til egenomsorg, fodtøj og forebyggelsen af senkomplikationer.
På baggrund af den gennemførte fodstatus stratificeres patienten i gruppe 1 – 4 alt afhængig af føddernes tilstand. Denne stratificering bruges som udgangspunkt for tilrettelæggelsen af en individuel behandlingsplan og fungerer derfor også som pædagogisk værktøj over for patienten. Endvidere har stratificeringen betydning for patienten i forhold til, hvor mange behandlinger der gives offentligt tilskud til.
Undersøgelsen indeholder ingen behandlinger.
Fodstatus skal gennemføres en gang om året.
Fodsår
Fodsår lyder ikke umiddelbart specielt farlige. Men man skal ikke lade sig narre.
Mennesker med diabetes har øget risiko for fodsår og komplikationer ved fodsår sammenlignet med personer uden diabetes. Det skyldes særligt to forhold. Dels medfører diabetes med årene skaderne på nerverne (neuropati) i fødderne, hvilket betyder, at følesansen i fødderne bliver dårligere og til sidste helt kan forsvinde. Dermed har man svært ved at registrere smerter og gener fra tryk. Et andet medvirkende forhold er, at diabetes øger risikoen for åreforkalkning og dermed nedsat blodcirkulation ned til fødderne. Dermed bliver huden mindre modstandsdygtig, og der kan nemt opstå sår.
Hvis man får et fodsår, er det meget vigtigt at sætte ind med behandling med det samme. Den nedsatte blotcirkulation gør det meget svært for såret at hele, hvorfor det er vigtigt med både medicinsk behandling, beskæring og aflastning. Omkring såret vil det danne sig hård hud efter langvarigt tryk mod vævet. For at sikre sig de bedste chancer for heling, er det meget vigtigt, at der foretages jævnlig beskæring her, da hård hud hæmmer sårhelingen. Sker dette ikke, er det meget svært at få såret at hele.
Behandling af børn
Små fødder får også ondt
Hop-hoppelop i galop. Sådan ser vi tit børn, der leger og dyrker sport. Men hvis børn har ondt i fødderne, kan det være svært at få dem med til noget. Derfor behandler vi selvfølgelig også børn.
Fodterapeuten starter behandlingen med at undersøge barnet grundigt og tale med både barnet og forældrene om problemerne. Målet er at identificere lidelsen ved at finde ud af, hvor og hvornår smerter opstår. Er lidelsen ikke til at se med det blotte øje, ligesom nedgroede negle eller vorter er, udfører fodterapeuten en fod-, gang- og eventuel løbeanalyse af barnet.
Ofte har barnet ikke smerter men oplever problemer med falde over egne ben, fødderne drejer indad eller knæene går mod hinanden. Forældrene kan også opdage fodproblemerne ved, at barnet konsekvet træder fodtøjet skævt.
Konkluderer fodterapeuten at det er indlæg eller småaflastninger, der er den bedste behandling, vil fodterapeuten tage mål, designe og fremstille indlægget eller aflastningen. Herefter vil barnet prøve at gå med indlæggene i et par uger og vænne sig til dem. Fodterapeuten vil altid undersøge barnets fodtøj for at se, om de er velegnede til barnets fødder og om indlægget kan være i skoene. Nye sko kan komme på tale.
Efter prøveperioden vender barnet og forældrene tilbage til fodterapeuten, hvor de sammen taler om, hvordan det er gået med indlæggene. Udfaldet kan blive, at fodterapeuten retter indlægget eller aflastningen til ud fra de gener, som barnet oplever eller kan se.
Mange fodproblemer kan forebygges allerede fra barns ben af, hvis forældre vælger børneskoene med omtanke og skifter dem ud i takt med, at fødderne vokser. Mennesker, som har udviklet fejlstillinger som børn, kan senere i livet opleve, at de udvikler sig til fodproblemer såsom hammertæer og knyster.
Børn har gavn af at besøge en fodterapeut, hvis de allerede har fejlstillinger såsom hul- eller platfod. Det samme har børn, der er født hypermobile, med forskellige benlængder eller hælsmerter fra fasciitis plantaris, som er betændelse fra hælen til mellemfoden. Børn kan også pådrage sig apofysitis calcanei -betændelse i vækstzonen i hælbenet. Hjerneskader kan også hæmme børns gangafvikling og give et helt særlig behov for støtte såsom fx håndsyet fodtøj.
Nedgroede negle er en plage, der rammer mange børn, fordi de går i for smalle sko eller dyrker en sportsgren såsom ishockey eller fodbold, hvor støvlerne er snævre og hårde. Fodterapeuter behandler nedgroede negle ved at sætte en tynd, smal bøjle på tværs af neglen, som langsomt retter op på
Vejledning
Du får altid råd og vejledning i forbindelse med en behandling i klinikken – også om fodøvelser.
I klinikken kan du få vejledning i, hvordan du selv plejer dine fødder og laver fodøvelser. Derudover kan du få vejledning i, hvilke slags sko, sandaler og støvler, der passer til din fod og kan være med til at forebygge fejlstillinger.
Om klinikken
Din garanti for en professionel behandling
Som statsautoriserede fodterapeuter med ydernummer er vi her på klinikken medlemmer af Danske Fodterapeuter.
Det er din garanti for at vi:
- Har en statsanerkendt og godkendt uddannelse
- Er uddannet til at yde professionel fodbehandling, fodterapi og almindelig fodpleje
- Fremstiller individuelle fodindlæg
- Behandler nedgroede negle ved bøjlebehandling
- Foretager fysiologiske og neurologiske undersøgelser af foden
- Vejleder i fodøvelser til forebyggelse og bevarelse af fodens funktioner
- Vejleder i valg af sko
- Er uddannet i diabetes- og gigtrelaterede fodproblemer
- Er underlagt Styrelsen for Patientsikkerhed
- Er omfattet af en kollektiv erhvervsansvarsforsikring
- Er medlem af Danske Fodterapeuter og får på denne måde ajourført vores viden.
Statsautoriserede Fodterapeuters valgte links
Ejer du denne virksomhed?
Log ind